Cops and queers II.

2008.09.11. 19:10 Kisigi

Az előző postban említett előterjesztést véleményezte az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért is. Mindkét szervezet véleményét osztom a legtöbb kérdésben, de a TASZ-nak az erőszak értelmezése kapcsán kifejtett álláspontja téves. Mint ahogy az közismert, az előterjesztés a Btk. 242/B. §-ához és a 271. §-hoz értelmező rendelkezést kapcsol: „erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sértés okozására”.

A TASZ a Btk. kommentárjára hivatkozva kifejti, hogy "az erőszak lehet akaratot bénító vagy akaratot hajlító. Azt kell vizsgálni, hogy az erőszakkal érintett adott személy személyiségét, érzelmi, értelmi világát, aktuális fizikai állapotát figyelembe véve milyen szintű ellenállást tett lehetővé, és a vele szemben alkalmazott behatások milyen következményekkel jártak az akarati cselekvésére. Az előterjesztésben meghatározott erőszakfogalom olyan tág, hogy abba belefér az is, ha sem akaratot bénítására, sem hajlítására nem alkalmas."

Sajnos figyelmen kívül hagyták azt, hogy az erőszak fogalmát a gyakorlat és a jogirodalom az egyes különös részi tényállásokra vonatkoztatva határozza meg, nincs egységes erőszak-fogalom. A TASZ által hivatkozott meghatározás tökéletesen alkalmazható a rablásnál vagy emberrablásnál. Azonban például a garázdaság esetében értelmezhetetlen, hiszen ott igen ritkán merül fel a sértett akaratának hajlítására vagy megtörésére irányuló szándék. Így az sem igaz, hogy "erőszak fogalmi körének ilyen jellegű kitágítása jogbizonytalanságot eredményez", hiszen ez az értelmezés már most is létezik és visszatérően alkalmazott.

Megjegyzem, ezt az értelmezést a TASZ is ismeri. A melegfelvonuláson történtek miatt ugyanis feljelentést tett egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése és közösség elleni izgatás miatt. Ebben kifejtették, hogy "a személy elleni erőszakos magatartással elkövetett gyülekezési jog megsértése a könnyű testi sértés okozását nem szükségszerűen foglalja magában, ez a bűncselekmény is, csakúgy, mint a garázdaság, elkövethető olyan erőszakos, támadó fellépéssel, amely még könnyű testi sértéssel sem jár."

Címkék: büntetőjog jogvédők

A bejegyzés trackback címe:

https://legaleagles.blog.hu/api/trackback/id/tr68659129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása