"Törvény a Közszolgálatról" - mi van?

2009.03.27. 23:47 dr. Kröger

Az előző bejegyésből is látható, hogy egy-egy feles zsögödbenő, illetve conchagyőző, esetleg csemegikároly között azért mi is követjük a politikai eseményeket. Szerkesztőségünk (haha) tagjai is rendszeres fogyasztói az Index főoldalának, a kormányválság percről-percre frissülő fejleményeinek. Itt a következő bejegyzés ütötte meg egyikőnk szemét:

 


 

"A miniszterelnökség törvényi feltétele

A közhatalom közvetett vagy közvetlen gyakorlásával, illetve az állam vagy a helyi önkormányzat általános érdekeinek védelmével összefüggő munkakörök esetében a közszolgálati jogviszony magyar állampolgárral, vagy – törvény rendelkezése alapján – kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező személlyel létesíthető.

(Törvény a Közszolgálatról, 25. paragrafus)"



 

(Ugye az egyik, akkor épp aktuálisnak tűnő miniszterelnök-jelölt magyar-román kettős állampolgár, tehát az Index utánanézett, hogy lehet-e ilyet.)

"Mi ez a közszolgálatról szóló törvény? van ilyen? ugye nincs?" söpört végig a zavart kérdés szerkesztőségünk (haha) levelezőlistáján. Joggal, hiszen természetesen nincs ilyen törvény: olyan van, hogy Ktv. (a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény), meg Ksztv. (a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény), és egyik se támaszt ilyen feltételt a miniszterelnökkel szemben (a Ksztv. 15. §-a szerint választójoggal és büntetlen előélettel kell rendelkeznie). Azon most ne is tépelődjünk, hogy a miniszterelnök vajon közszolgálati jogviszony keretében látja-e el a feladatát (a hatályos szabályok szerint nem).

Akkor meg mi ez?

A Google segítségével villámgyorsan kiderült: ez a "Törvény a Közszolgálatról" csak egy tervezet, méghozzá nem is mai gyerek, 2004-ből való. Jelenleg a Mentődolgozók Országos Szakszervezetének honlapjáról tölthető le. A jelek szerint nem is a Kormány, hanem valamelyik érintett szakszervezet kezdeményezésére készült. Igaz, hogy a 25. §-a valóban tartalmazza a fent idézett szöveget, de azért még nem jogszabály, bőven nem.

Az kifejezetten jó, ha az Index ilyen kis színesekkel/kis hasznosakkal tűzdeli meg a hömpölygő hírfolyamokat, hogy tényleg, akkor most lehet-e egyáltalán miniszterelnök a kettős állampolgár, vagy már itt megbukott a jelölt, mielőtt bármelyik párt mondott volna rá valamit. Az is igaz, hogy a Google a mi barátunk, nyilván az újságíróé is. De van nekünk egy másik barátunk is, a jogszabály, ami például elérhető itt, és van tárgyszavas kereső is.

És persze az újságírónak van még egy barátja: a szerkesztő, aki nem engedi címlapra a hülyeségeket.

Címkék: index miniszterelnök közszolgálati jog

A bejegyzés trackback címe:

https://legaleagles.blog.hu/api/trackback/id/tr311030307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása