Nem elírás, a Fidesz tényleg megszünteti a kormánytisztviselők felmentési védelmét

2010.05.26. 19:56 SzitakötŐ

Korábbi bejegyzésemben beszámoltam róla, hogy a kormánytisztviselők jogállásáról szóló T/45. számú törvényjavaslat értelmében a kormánytisztviselői jogviszony indokolás nélkül megszüntethető lesz pl. a betegség miatti keresőképtelenség, a beteg gyermek ápolása miatti táppénz, a terhesség, a szülést követő három hónap, a szülési szabadság, a GYES, GYED időszaka, vagy a gyermek hároméves koráig terjedő időszak alatt is.

Akkor azt írtam, remélem, csak tévedésről van szó, és időben (még az elfogadás előtt) javítják. Szerencsére erre mások is felhívták a figyelmet, sőt, egyes ellenzéki képviselők módosító javaslatot is benyújtottak ennek korrigálása érdekében. A T/45/8. számú módosító javaslat indokolása szerint: 
„Elfogadhatatlan, hogy a felmondási védelem ne védje a gyeden, gyesen lévő vagy a gyermeküket otthon ápoló kismamákat. A törvényjavaslat ezen rendelkezése éles ellentétben áll a Fidesz-KDNP azon választási ígéretével, hogy a gyermekvállalást a munkajogi védelem szigorításával is ösztönözni kívánja.” 
Nehéz lenne ezzel nem egyetérteni. A T/45/15. számú ajánlásból azonban kiderül, hogy az általános vita során az Alkotmányügyi Bizottság és az előterjesztők mégsem ezen a véleményen voltak. A benyújtott 14 módosító javaslatból egy olyat sem támogattak, amely az indokolás nélküli felmentéssel, vagy a felmentési védelmemmel kapcsolatos. Nem elírásról van tehát szó, a kihirdetést követő 3. napon hatályba lépő törvény értelmében a kormánytisztviselők és a központi közigazgatásban munkaviszonyban alkalmazott személyek búcsút mondhatnak a Magyarországon ma mindenkit – munkavállalót, köztisztviselőt, közalkalmazottat megillető – a Munka Törvénykönyve 90. § (1) bekezdésében rögzített felmondási (felmentési) védelemnek: 
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
a) a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
b) a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
c) a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),
d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő,
f) a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésre vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított,
g) a külön törvény szerinti rehabilitációs járadékban részesülő személy esetén a keresőképtelenség teljes,
h) a külön törvény szerinti, örökbefogadás előtti kötelező gondozásba helyezés esetén az örökbe fogadni szándékozó munkavállalót - közösen örökbe fogadni szándékozó házastársak döntése alapján a gyermek nevelésében nagyobb szerepet vállaló házastársat - érintően a kötelező gondozásba helyezéstől számított hat hónap, illetve, ha a gyermek a hat hónap letelte előtt kikerül a gondozásból, a kötelező gondozás
időtartama.
Azért ne legyünk igazságtalanok, nem szavazott le minden módosító javaslatot a Fidesz, egyet, a T/45/9. számút mégis támogatták. Közigazgatási tanácsadói cím adományozásához mégsem kell majd ötéves szakmai gyakorlat, a támogatott módosító javaslat értelmében elég lesz egyéves is.
 
UPDATE: Időközben fideszes képviselők is rájöttek, hogy mind az indokolás nélküli felmentés, pláne a felmentési védelem megszüntetése túllőtt a célon. Vajon a frakciótársak az ezzel összefüggésben benyújtott kapcsolódó módosító javaslatokat (itt és itt), is leszavazzák majd a részletes vitában?

 

Címkék: munkajog felmentés köztisztviselő jogalkotás közszolgálati jog kormánytisztviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://legaleagles.blog.hu/api/trackback/id/tr752033795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása