Pozitív-e az adóslista?

2010.03.12. 04:00 dr.Balthasar

Ahogy arról az Index is tudósított, az adatvédelmi biztos ellenzi a pozitív adóslistát, amelyet egy magáncég működtetne Magyarországon. Az adatvédelmi biztos célzott arra is, hogy a magánkezdeményezések helyett jobb lenne törvényben szabályozni és az Országgyűlésben megvitatni ezt a kérdést. Nem árulunk zsákbamacskát azzal, hogy jelenleg is az Országgyűlés előtt van a T/6888. számú törvényjavaslat a központi hitelinformációs rendszerről. Azon sem kell meglepődnünk, hogy ezt a törvényjavaslatot ki "fúrta meg": az adatvédelmi biztos. Ez olvasható ki az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának 2009. február 24-én kelt jegyzőkönyvéből.

Az ombudsman felszólalásában alapvetően alkotmányjogi érvrendszert vázolt fel: a törvényjavaslat szükségtelenül, aránytalanul, elsősorban üzleti érdekeknek engedve korlátozná a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogot.

A biztos szerint nincs a szabályozásnak alkotmányos célja, mert bár állítja, valójában nem valósul meg általa a lakossági eladósodás korlátozása. Ezt szerinte nem más támasztja alá, mint az, hogy például Franciaországban nincs ilyen lista és mégis alacsony az eladósodottság. Ezzel szemben Nagy-Britanniában és az USA-ban van lista, de nagy az eladósodottság. Ez nem tűnik egy szofisztikált társadalomtudományi vizsgálat eredményének.

Nem megalapozott Jóri András szerint az a cél sem, hogy a lista által csökkennek a kamatok és a hitelezés költségei. A PSZÁF írta ezt egykor: "Az adósnyilvántartásoknak a hitelköltségeket csökkentő hatását megfelelő számítási módszer hiányában nem lehet kimutatni." Tehát a PSZÁF sem akarja a listát. Vagy mégis? De függetlenül attól, hogy mit akar/gondol a PSZÁF, talán még található megfelelő számítási módszer.

Az ombudsman közölte továbbá, hogy mindemellett sajtóhírekben megjelent, miszerint adatbányász cégek véleménye szerint a lista nagyszerű lehetőség számukra újabb furmányos üzleti céljaikra, jogellenes adatbányászatra. Lehet, hogy így van, de tényleg: sajtóhirek szerint!

Felmerülhetnek alkotmányos aggályok a pozitív adóslistával kapcsolatban. Az azonban nem elegáns, hogy a jegyzőkönyvben foglalt nem túl kimunkált érvrendszerrel sikerült a törvényjavaslatot "levetetni" az Országgyűlés napirendjéről, majd látva, hogy a jogalkotó tétlensége miatt a magánszféra saját eszközeivel próbálja meg kezelni az ügyet, a sajtón keresztül törvényi szabályozás után kiáltunk.

Címkék: adatvédelem alkotmányjog adatvédelmi biztos pozitív adóslista

A bejegyzés trackback címe:

https://legaleagles.blog.hu/api/trackback/id/tr581832702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása